Concursuri de dans pentru cei pasionati

patrunde si tu in lumea dansului!

Dansul contemporan July 29, 2014

Filed under: Dansul ca arta — concursuridedans @ 4:49 pm

Dansul contemporan a luat naștere în secolul 20, ca urmaș firesc al dansului modern, îmbinat cu alte tehnici de dans specifice acestei perioade. Date fiind complexitatea, întinderea și permanenta actualizare a dansului contemporan, găsirea unei definiții cuprinzătoare a acestuia este destul de dificilă.

Dansul contemporan
Opus stilului tradițional precum baletul, dansul contemporan nu este asociat cu anumite tehnici, dar cu o filozofie specifică. Practicanții explorează energia naturală și emoțiile propriului trup pentru a da naștere unor mișcșri adesea foarte personale.
Is that dance slowing in the mind of man
That made him think the universe could hum?
Theodore Roethke

Lista pionerilor Dansului contemporan;

Rudolf von Laban, Loie Fuller, Jose Limon, Marie Rambert, Doris Humphrey, Mary Wigman, Francois Delsarte, Émile Jaques-Dalcroze, Paul Taylor, Ruth St Denis.
Danul contemporan
Dansul contemporan a apărut în a doua jumătate a secolului XX având la bază dansul modern și post modern. Dansul modern s-a format ca o reacție la tehnică de balet clasic, ca o luptă împotriva regulilor stricte, împotriva ideii de a sfida gravitația, adesea întâlnită în concepția clasică. Astfel în dansul modern întâlnim improvizații pe tema echilibrului, utilizarea podelei nu numai ca punct de sprijin ci și ca element care oferă energie dansului.

Dansul modern a cunoscut foarte multe curente și nume de seamă începând cu dansul liber al Isadorei Duncan, până la expresionismul școlii germane care punea accent pe trăirile transmise prin intermediul dansului, de la mișcarea pur abstractă și non-lineară a lui Merce Cunningham până la cea care a desăvârșit specia numită teatru-dans, coregrafa Pina Bausch. Dansul postmodern a apărut în anii 70 în SUA odată cu Judson Theater folosind mișcări cotidiene pe scena.

Sursa articol …

Dansul contemporan între grație și atitudine

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s